5 martie 2014

ACRONIMELE - DEFINIŢII

Acronimele sunt mici trucuri care ne fac să credem că am mai adăugat câteva secunde în plus la preţiosul nostru timp. Drept urmare, oamenii tind să utilizeze din ce în ce mai multe abrevieri şi acronime din domenii de activitate, fiind cel mai util şi necesar faptul de a cunoaşte că ele sunt commune în diverse limbi internaţionale. Mai mult, uităm uneori că destinatarul lor poate nu este familiarizat cu aceste acronime şi nu poate decodifica mesajul transmis şi este benefic faptul de a fi explicate şi traduse într-un dicţionar aparte pentru a putea fi cunoscute de mai mulţi utilizatori.
Acest lucru se întâmplă atât în ştiinţa informării cât şi în domeniile conexe, unde specialiştilor nici nu le trece prin cap că ar exista persoane care nu ştiu ce înseamnă două litere SI, în interpretare semnifică două noţiuni: societatea informaţiei sau sistem informaţional. Lucrurile se complică când intrăm pe segmente de nişă, în cazul dat în domeniul ştiinţei informării, unde numărul acronimelor poate să crească iar numărul de persoanele care le înţeleg se diminuează.
Deseori sunt întâlnite situaţii în care am citit un articol în care erau uitilizate acronime al căror înţeles nu îl cunoşteam şi poate nici nu am avut energia necesară de a-l căuta. Astăzi vrem să facem puţină lumină şi în continuare vor fi prezentate o listă cu acronime pe care le putem întâlni atunci când sunt citite infomaţii din sfera tehnologiilor informaţionale şi ştiinţa informării.
           Acronimul este un cuvânt inventat prin simplificare extremă fiind o abreviere  uşor de pronunţat, monosilabic sau disilabic, silabe ce conţin de obicei atât vocale cât şi consoane. „Abrevierea standard” a unei expresii verbale mai lungi se face de cele mai multe ori prin utilizarea strictă a primelor litere din fiecare cuvânt al expresiei şi „combinarea” lor prin alăturare ordonată într-un nou „cuvânt”.

SURSA: Acronim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu